Nyugdíjas munka időskori éveinkben

Nyugdíjas éveinkről szokás úgy gondolkodni, mint a több évtizedes kemény munka után jól megérdemelt pihenés időszakáról. Azonban a születéskor várható átlagos élettartam egyre csak kitolódik, arról nem is beszélve, hogy közeledve a nyugdíjkorhatárhoz egyre több ember válhat munkanélkülivé. Így időskori aktív és nyugdíjas éveink száma is egyre csak növekszik, amit sokan nem szeretnének tétlenül tölteni. Ennek több oka is lehet, beleértve az alacsony nyugdíjak melletti extra kereset lehetőségét vagy egyszerűen azt a vágyat, hogy ne veszítsük el aktivitásunkat. Hiszen ha nincs elegendő megtakarításunk, a nyugdíj ugyan valóban szűkös lehet megélhetésünkre, de talán még ennél is fontosabb a jó közérzet, a szellemi frissesség és az intellektuális kihívások fejlesztése. Az alábbi összesítésben hazai és nemzetközi példák alapján gyűjtöttünk össze egy csokorra való tippet azok számára, akiket érdekel a nyugdíjas munka Budapesten, illetve vidéken.

Nyugdíjas állást keres? Csinálja azt, amihez a legjobban ért!

A legegyszerűbb olyan nyugdíjas állást találnunk, ami épít több évtizedes tapasztalatainkra. Amennyiben egész életében tanár volt, jó eséllyel megszámlálhatatlan lehetőséget talál diákok korrepetálására a legkülönfélébb területeken. Melyik tanuló ne keresne jó matematika-korrepetitort vagy nyelvtanárt? Magántanárként elhelyezkedni kitűnő választás lehet azoknak a nyugdíjasoknak, akinek van tapasztalatuk e téren, azonban nem tudnák már vállalni az iskolai állással járó stresszt és munkamennyiséget.

Használja gyakorlati tudását!

A nyugdíjas munka egyik legnagyobb előnye, hogy nem része a szigorú időbeosztás. Egy másik karriertípus, ami könnyen kiterjeszthető időskori éveinkre, az ezermester szakmákhoz kötődik. A mai rendkívüli munkaerőhiány miatt minden ügyes kézre szükség van, és ha Ön szakképesítéssel rendelkezik, könnyen találhat víz-, gázszerelői vagy különböző építőipari nyugdíjas munkákat.

Irodai munka is lehet nyugdíjas munka

Az irodai munkák nagy előnye, hogy nem igényelnek nagy fizikai erőbefektetést, ezért bármilyen korosztály végezheti őket. Több cég keres kifejezetten öregségi nyugdíjas jogviszonyban lévő, szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársakat mérlegképes könyvelői vagy adminisztrációs feladatokra. Amennyiben az értékesítésben töltötte aktív éveit, de visszavágyik a munka világába, sikerrel jelentkezhet ingatlanértékesítőnek vagy üzletkötőnek.

Éljen a hobbijának!

Rengeteg nagymama már-már több mint professzionális szinten süt, főz, köt, fon vagy varr. Sokan már aktív éveikben megtalálják azt a hobbit, amivel gyakran szívesebben foglalkoznak, mint főállásukkal. Miért ne váltaná pénzre tudását, ha egyszer ezzel nemcsak másoknak, hanem magának is örömet tud szerezni?
Akármilyen állásra is vágyik, válogasson bátran az Első Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet hirdetései között!

Blog