Nyugdíjasként új szakmát tanulni

Új szakma elsajátítása nyugdíjasként? Elsőre talán meglepően hangzik, de abszolút lehetséges.  A felnőttképzésben bárki (aki betöltötte a 16. életévét) ingyenesen megszerezheti az első két szakmáját. Emiatt akár nyugdíjasként is érdemes lehet egy új szakmát elsajátítani, a képzések igen változatosak országszerte. Tekintse meg a NyugiMelo weboldalán elérhető állásokat, és ha esetleg nem értene az adott területhez, jelentkezzen ingyenes, szakirányú képzésre!

Nagy kihívás lehet idős korban új szakmát elsajátítani, viszont az új ismeretek befogadására ugyanúgy alkalmas az agy, és a tanulás ebben a korban is segít mentálisan frissen maradni. Ahhoz, hogy nyugdíjasként beiratkozzunk egy oktatási intézménybe, bizony nagy fokú rugalmasság és nyitottság kell. Viszont minden bizonnyal megéri, mert közel 100 képzésből válogathatunk, így biztosan akad, ami közel áll hozzánk.

Új szakma idős korban - nyugdíjasok foglalkoztatása

A szakmák között akad kreatívabb képzés, mint például a cukrász, dekoratőr, divatszabó, fodrász, grafikus, kerámia- és porcelánkészítő.  Műszaki és technikai érdeklődésűek számára ideális választás lehet az elektronikai műszerész, hangtechnikus, logisztikai vagy vegyésztechnikus. Akik egész életükben a közlekedési gépekkel foglalkoztak, szerezhetnek alternatív járműhajtási technikus, gépjármű mechatronikus, gumiipari technikus, járműfényező, karosszériáslakatos, kishajóépítő és –karbantartó vagy légijármű műszerész technikus szakmát. De ugyanígy nyitva áll a lehetőség a természet-kedvelőknek, elérhető például kertész vagy kertésztechnikus képzés is.

Nappali és esti tagozaton egyaránt lehet tanulni, hétköznaponként kb. két, három vagy négy alkalommal. Egyes képzések esetében előfordulhat, hogy a jelentkezőnek egészségügyi- vagy pályaalkalmassági vizsgálatot szükséges csináltatnia a részvételhez és a záróvizsga letételéhez. A képzéseket érdemes több oktatási intézményben is ellenőrizni, mert elegendő jelentkező hiányában nem indítják el a képzést.

A legkönnyebben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal weboldalán érheti el az országszerte elérhető képzéseket, (az ács képzéstől egészen a vízügyi technikusig.)

Nyugdíjba lépést követően is lehet új szakmát tanulni, ráadásul ingyenesen lehet megszerezni az első két szakmát. Olvassa el cikkünket, hiszen újat tanulni sosem késő!

Egyéb