Szellemi frissesség nyugdíjasként

Szellemi frissesség akár nyugdíjas állás mellett

Egyre több cég kezdi felismerni a nyugdíjas munkavállalók alkalmazásának előnyeit, így megnőtt az elérhető nyugdíjas munkák aránya a versenyszférában, de akár egyéni vállalkozóként vagy nyugdíjas szövetkezeten keresztül is vállalhatunk munkát idős korunkban.

De mi a helyzet akkor, ha még tanulnánk, vagy éppen az áhított nyugdíjas állás követeli meg, hogy továbbképezzük magunkat?

Sosem vagy túl idős a tanuláshoz!

A 2000-es évek elejéig tartotta magát az a nézet, miszerint az agy időskorban már nem képes új tudás befogadására. Ez mára megdőlt, és a mai tudományos álláspont szerint az agy rugalmas szerv, amelynek folyamatos változása végigkíséri az életünket. Bár fiatalkorban valóban fogékonyabbak vagyunk, nyugdíjasként is bőven van lehetőségünk elsajátítani új képességeket.

Több mint hasznos a tanulás időskorban

Tekintsük át, milyen előnyei vannak az időskori tanulásnak!

Frissen tartja a memóriát. Minden új információ beépítése és előhívása edzi a memóriánkat, és segít az időskori demencia megelőzésében.

Hasznosan töltjük a szabadidőnket. A nyugdíjas élet sokak számára egyenlő az otthon töltött, lassan pergő, unalmas napokkal. Mennyivel jobb, ha úgy tekintünk nyugdíjas éveinkre mint lehetőségre, amikor a felszabadult időnket megtölthetjük számunkra motiváló és örömteli programokkal!

A sikerélmény és az önmegvalósítás lehetőségét kínálja. Ha eddig nem volt rá időnk, gondolatbeli bakancslistánkat nyugdíjas korunkban is előbányászhatjuk, és kipipálhatunk néhány tételt. Legyen egy idegen nyelv, amit mindig is szerettünk volna megtanulni, vagy felzárkózás az okos technológia világába, bármibe belevághatunk. A tanulással járó sikerélmény pedig pozitív energiát és lendületet csempész a mindennapjainkba.

Segít a kapcsolatépítésben. Ha a tanulás csoportos formáit választjuk, új kapcsolatokat is építhetünk, ami segít megküzdeni az időskori magány és elszigeteltség érzésével.

A továbbtanulás lehetőségei nyugdíjasként

Ma már lényegesen több lehetőség áll az idős korosztály rendelkezésére továbbtanulás szempontjából, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Hova fordulhatnak azok a nyugdíjasok, akik szellemi kihívásra vágynak?

A Harmadik Kor Egyeteme az egyetemek által a nyugdíjasok számára kínált továbbtanulási lehetőségek gyűjtőneve. Már rengeteg egyetemen vannak kifejezetten ennek a korosztálynak szóló szenior képzési programok, akár a diplomázás lehetőségével is.

Akik az online tanulást preferálják, jelentkezhetnek e-kurzusokra is. Ezek annyira sokrétűek, hogy szinte nem létezik olyan specifikus érdeklődési terület vagy tudományág, amelynek megfelelő tanfolyamot ne lehetne percek alatt találni az interneten.

A városok és a kerületi önkormányzatok is rendszeresen szerveznek a nyugdíjasok számára ingyenesen látogatható ismeretterjesztő előadásokat. Ez általában szakértők bevonásával történik, és bizonyos témakörök mentén (pl. életmód, lelki egészség, sport) csoportosul.

Blog